sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Metsämiehen jääpaisti


Jaan teille nyt yhden mieluisimmista hirviruokaresepteistäni, jonka olen aikoinani saanut nyt jo pois nukkuneelta turkulaiselta mainosmieheltä ja useita ruokakirjoja kirjoittaneelta Visa Nurmelta.

Metsämiehen jääpaisti -nimi tulee siitä, että paisti laitetaan uuniin jäisenä.
Kyllä, ymmärsit oikein. Ihan suoraan pakkasesta!

Jos pakkasestasi ei löydy hirvenlihaa, syntyy tämä takuuvarma herkku myös peuranpaistista tai
jopa naudasta.



Herkullinen mustaherukkahyytelö on hirvipaistin paras kaveri.
Lisäkkeenä tällä kertaa kukkakaaligratiinia, keitettyjä perunoita ja -porkkanoita.
 

Metsämiehen jääpaisti

2-2,5 kg:n pakastettu hirvenpaisti

keittoliemi:
3 l vettä
0,7 dl hyvää karkeaa merisuolaa
2 rkl sokeria
2 rkl katajanmarjoja
2-3 rkl musta-, viher- ja roseepippureita
3 laakerinlehteä
yrttejä kunkin maun mukaan tuoreina tai kuivattuina; rosmariinia
timjamia jne.

Ota paisti pakkasesta ja kääri se alumiinifolioon. Valmista keittoliemi lisäämällä veteen kaikki muut aineosat yhtä aikaa. Kiehauta mausteita 10-15 minuuttia. Jätä liemi jäähtymään. Pane paisti 85-95 asteiseen uuniin yön yli (7-10 tuntia). Nosta paisti aamulla uunista, poista folio ja pane paisti kylmään mausteliemeen niin, että se peittyy kokonaan. Anna paistin vetäytyä mielellään 5 tuntia, näin liha on varmasti sopivan kypsää, mureaa ja myös sisältä maustunutta.

Tarjoa paisti uunissa paahdettujen juuresten, kuten lantun ja porkkanan kera. Uunissa kypsennetyt yrttiset lohkoperunat sopivat myös lisäkkeeksi.

Herkullista sunnuntaita!

-Teija-

7 kommenttia:

  1. Hei Teija! Ihana, ihana blogi sulla! Laitoin sulle haasteen, osoitteessa http://puolivihreaaelamaa.blogspot.fi/ Aurinkoista syksyä sulle! T. Sanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips Sanna, kiitos, kiitos. Kiva, kun piipahdit :-) Otan haasteen innolla vastaan.

      Kävin kurkkaamassa blogiasi. On kuin olisi kotiin tullut :-) Samankaltaisista asioista pidämme. Tulin ja jäin ;-)

      Poista
    2. Samanlainen olo mulle tuli kun luin blogiasi:
      "Koputat ovelle. Näen kasvosi ikkunassa. Ei tarvetta ryntäillä piilottamaan tavaroita tyynyjen taakse. Ei syytä häpeään, vaikka silittämätön pyykki lojuu tuolilla. Ei tarvetta juhla-astioihin. Ei haittaa, että jäljellä on vain keksinpalasia. "Tule sisään. Laitan kahvin kiehumaan.
      No - kerro mitä sinulle kuuluu?"

      Poista
  2. Loistava resepti Visalta, kiitos! Ja vaikka hirveä ei ole käsillä, niin meinaan kokeilla naudalla. Ehtisinköhän laittamaan pakastukset ja paistamiset tälle viikonlopulle - tiukkaa tekee, mutta kokeilla voi;) Mukavat viikonloput sinne suuntaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, tämä on siitä kiva resepti, että ruoka valmistuu itsekseen uunissa ja lopuksi maustuu tuossa liemessä. Onnistuu varmasti myös naudasta. Voi jos olisit lähempänä sulle hirvipaistin kiikuttaisin :-)

      Poista
  3. Loistava idea! Meillä pyörii pakastimessa aina "nimettömiä herkkuja". Appiukko tuo kaikenlaista riistaa ja tässähän on hyvä resepti niille.

    Kiva blogi Teija! Tällainen ihastuttava kotoilu ja marttailu voisi saada laiskemmatkin innostumaan aiheesta. Pidä lippu korkeella! Terveisin, Taina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Taina, kiva kun poikkesit kylään ;-)
      Joo, kannattaa kokeilla, tämä resepti on ihan kunkku. Usein teen jonkun hyvän sienisoosin kylkeen, herrojen herkkua sanoisin.
      Kiitos kannustuksesta, tykkään kovasti tästä bloggailusta. Vaikka muutattekin pian pois, pidetään yhteyttä vaikka tämän blogin välityksellä.

      Poista