lauantai 16. maaliskuuta 2019

Hyvinvoinnin ABC

Miten minusta tuli parempi versio itsestäni? Tätä monet tuttavani ovat kyselleet kuultuaan elämäntaparempastani ja yli kymmenen kilon painonpudotusurakastani. Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä itselle sopivan painon saavuttaminen ja sitä kautta hyvä olo on monen tekijän summa. Pelkkä liikunnan lisääminen ei riitä, mutta ei pelkkä terveellinen ravintokaan. Eivät myöskään molemmat yhdessä, sillä hyvään oloon tarvitaan myös elämästä nauttimista. Liian tiukalla ja kurinalaisella elämällä nuttura kiristyy ja olotilasta tulee sietämätön niin itselle kuin kanssaeläjillekin.

Liikkumisessa tärkeää on löytää itselle sopiva liikkumismuoto. Minä pidän itseni kunnossa kävelemällä. Kävelen joka päivä 1-1,5 tuntia ja viikon aikana kilometrejä kertyy keskimäärin 60. Minun ei tarvitse enää pakottaa itseäni lenkille, päivittäisistä reippailuista on tullut terapiaa, jota ilman en osaa enää olla.

Elämässä pitää olla myös nautintoja. Osa niistä liittyy edelleen herkkuihin, mutta nykyään saan suurta nautintoa myös kaikesta kauniista ympärilläni. Leikkokukat, kynttilät tai vaikkapa uudet tyynynpäälliset voittavat palan herkullisintakin kakkua mennen tullen. Myös lukemisesta ja lenkkien aikana kuuntelemistani äänikirjoista nautin suunnattomasti. Olen viime kuukausien aikana kuunnellut monia hyviä kirjoja, joista olen saanut potkua elämäntaparemppaani. Jos et ole vielä lukenut Aki Hintsan Voittamisen anatomiaa, suosittelen, että hankit tuon kirjan käsiisi. Siihen on paketoitu kaikki olellinen, mitä jokaisen meistä on hyvä tietää niin henkisestä kuin fyysisestäkin hyvinvoinnista ja niiden vaikutuksesta elämänlaatuun.


Ravinnosta vielä sananen. En toki ole ravintoterapeutti tai life coach, mutta monia vääriä valintoja tehneenä, minulla on nyt aavistus siitä, mitä hyvä ja tasapainoinen syöminen itselleni tarkoittaa. Mikä on se määrä ruokaa, joka riittää pitämään minut kylläisenä, mutta ei altista enää ylipainolle. Päivääni kuuluu kolme pääateriaa; aamiainen, kasvispainotteinen lounas ja päivällinen sekä kaksi välipalaa. Aamuysiltä nautin rahkan ja iltaseiskalta pienen iltapalan, joka on usein pala ruisleipää keitetyn kananmunan kera tai maustamaton jogurtti, jonka joukkoon sujautan marjoja tai hedelmäpaloja. Liiallista hiilihydraattien määrää pyrin välttämään ja rasvaisia tuotteita käytän kohtuudella. Tällä reseptillä olen onnistunut pitämään painoni tasapainossa. Yhtään karistettua kiloa ei toistaiseksi ole tullut takaisin.

Perhe, läheiset ja hyvät ystävät. Myös tärkeät ihmissuhteet ja niiden hyvä hoitaminen ovat osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kun ympärillä on rakastavia ihmisiä, jotka ovat tukena elämän merellä, eivät vastoinkäymisetkään tunnu ylitsepääsemättömiltä. Ja vastaavasti ilon hetkellä on ihana jakaa onnen tunne niiden ihmisten kanssa, jotka ovat sydäntä lähellä ja arjessa vahvasti mukana.

Mistä elementeistä oma hyvinvointisi koostuu? Olisi kiva jatkaa vielä keskustelua ja vaihtaa ajatuksia kommenttiboxin puolella. Laitahan postia tulemaan :)

Oikein ihanaa ja rentouttavaa viikonlopun jatkoa! Vaikka keli on mitä on, niin iloitaan siitä, että sade edistää kevään tuloa ja saa viimeisetkin lumikinokset sulamaan.


-Teija-

12 kommenttia:

 1. Todella kiva kuulla sun vinkkejä elämäntapamuutokseen, jota parhaillaan itsekin teen. Hyvinvointi on todella kokonaisvaltainen asia, se koostuu mulla terveellisestä ruoasta, liikunnasta, riittävistä yöunista, voimaannuttavista ihmissuhteista, mielekkäästä työstä, harrastuksista ja pienistä arjet iloista, mutta myös siitä että antaa itselleen myös luvan nauttia elämästä. Ei pidä missään olla liian tikkapipoinen.
  Hyvin pitkälle samoja elementtejä, joita itsekin kerroit :)

  Mukavaa viikonloppua ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samassa veneessä ollaan :) Tsemppiä sinullekin elämäntapamuutokseen!

   Poista
 2. Hyviä pointteja! Hyvinvoinnissa on kyse kokonaisuudesta, ei pelkästään yksittäisen elämän osa-alueen muuttamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin!
   Aurinkoista kevään jatkoa sinulle M.T.!

   Poista
 3. Näytät niin hyvinvoivalta ja säteilevältä kuvassa! Tuo on ihan totta, että löytämällä tasapainon eri osa-alueiden välillä elämässä voi myös paremmin sekä pystyy nauttimaan elämästä. Ihana Teija <3 hyvää alkavaa kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Marjo <3 Tasapainon löytämisen eteen mun on vieläkin tehtävä töitä,
   mutta suunta on oikea. Esimerkiksi työperäistä stressiä on vaikea selättää
   tässä maailman ajassa, kun tuntuu, että mikään ei riitä. Mutta liikunta laukaisee hyvin
   stressaantuneen kehon ja mielen. Väsyneenäkään ei kannata jäädä työpäivän jälkeen sohvan pohjalle
   elpymään, sen olen oppinut elämäntaparempan varrella.

   Poista
 4. Kivasti kirjoitettu :)

  Minun hyvinvointini koostuu muutamasta kokonaisuudesta. Oma perhe ja ystävät = rakkaus, liikunta (eräily, lenkit täällä saaristossa sekä luonnossa että "kylillä", kuntosali, aerobinen, jousiammunta), hyvä puhdas ruokavalio sekä herkkupäivät, uni, sauna ja harrastukset (käsityöt, valokuvaaminen, bloggaus, leipominen, lukeminen, leffat, musiikki).
  Hyvinvointi on kokonaisvaltainen palapeli, josta ei parane yhtään palasta puuttua. Silloin se on balanssissa <3

  Mukavaa maaliskuun jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämä saaristossa on varmasti ihanaa. Meillä on mökki Turun saaristossa, sinne sieluni halajaa joka viikonlopppu rauhoittumaan. Välillä tuntuu, että suoritan arkea kotona ja nautin elämästä vain mökillä, vaikka näin se ei missään nimessä saisi olla. Tutkimalla itseäni olen löytänyt merkkejä erityisherkkyydestä. Se osaltaan selittää kaipuuni hiljaisuuden keskelle. Sinulla on hyvinvoinnin palaset hyvin koossa. Tuo jousiammuntaharrastus kuulostaa todella kiehtovalta! Hyvää maaliskuun viimeistä viikkoa!

   Poista
 5. Näytät minunkin mielestäni säteilevältä!

  Hyvää kevättä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos, Marianna! Talven jäljiltä kalmankalpeat kasvoni ovat nyt pikkuisen terveemmän näköiset,
   kun pääsin ottamaan aurinkokylpyjä Kanarialle. Viikonlopuksi on luvassa aurinkoisia terassikelejä tänne
   Suomeenkin. Ennustusten mukaan mittari saattaa kohota jopa 12 asteeseen, juhuu!

   Poista
 6. Arvaas mitä, kävin viikon sisällä täällä ja klikkasin siitä sun profiilikuvasta kommenttikentästä ja se vei googleen, jota ei enää ole tai mikä se google formaatti oli ja sieltä klikkasin blogiisi, joka toi Blondi tuli taloon postaukseen ja ajattelin, ettei sinulta ole tullut uutta matskua sitten helmikuun. Noh nyt kun kommentoit blogiini, mietin, että nyt olen mokannut jotain ja tulin uudelleen samaa reittiä, mutta nyt älysin katsoa sivun laidassa oikealla nuo kuukaudet ja siellähän oli uutta matskua eli tässä ollaan Teija. <3 Käyty on täällä, mutta heh vanhassa postauksessa, minä urpo.

  Jestas sua näytät niin upealta ja täällä kolmoisleuka ihastelee, kun ei ole yhtään leukojakaan. Wow. tuo kävelymäärä on hurja, en tiedä olisiko minusta tuohon. Vitsi olet kyllä esikuva nyt tässä keventämisessä, katsotaan miten meikän käy. Olo on kuitenkin jo nyt neljäntenä päivänä aikaansaavempi eli kyllä ne hiilarit vaan vetää ihmisen pöhnään.

  Ihanaa maaliskuun jatkoa ja jee kohta on huhtikuu ja kesä on ovella. <3  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan google :-)! Kiva, kun löysit perille vaikkakin vähän mutkan kautta.
   Nyt sinä höpötät kyllä satuja. Sulla ei oo mitään kaksoisleukaa, kasvosi ovat
   kauniit ja sirot. Muutenkin olet ihan pieni, etten sanoisi taskukokoinen :)
   Ihanaa maaliskuun vikaa viikkoa <3

   Poista