perjantai 18. huhtikuuta 2014

Nyhtökaritsaa

Heipsan, kyllä se on vaan niin, että lammasateria kruunaa pääsiäisen. Valmistin tänään tämän kevään ruokahittiä, nyhtökaritsaa ja täytyy kyllä sanoa, että parempaa lammasruokaa ei olekaan!

Liha suorastaan suli suussa, tällä herkulla hurmaat takuuvarmasti vaativammankin kulinaristin.

Nyhtökaritsan tekoon tarvitset karitsan potkaa tai luullista keittolihaa, tuore on parasta, jos sellaista onnistut jostain saamaan. Ja paljon aikaa, sillä karitsa muhii uunissa seitsemän tuntia.

Nyrkkisäännön mukaan lampaan lihalle valitaan mausteisia, tukevia punaviinejä. Minä valitsin viinin sieltä, missä lampaitakin kasvatetaan eli Australiasta. Täyteläinen Plan B maistui mainiolta nyhtökaritsan kyytipoikana.

Nyhtökaritsa

noin 1 1/2 kg karitsan potkia tai keittolihaa
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 tl juustokuminaa
1 sitruunan mehu ja kuori
1 rkl fariinisokeria
2 dl valkoviiniä
noin 3 dl lihalientä
1 laakerinlehti
5 viipaloitua valkosipulinkynttä

Kuumanna öljy paistinpannulla. Ruskista lihat ja siirrä pataan tai isoon uunivuokaan. Mausta potkat suolalla ja juustokuminalla.
Leikkaa sitruunasta ohuita kuorisuikaleita ja lisää pataan. Puserra päälle sitruunamehu, lisää fariinisokeri, lihaliemi, viini, valkosipuliviipaleet ja laakerinlehti. Peitä vuoka kannella tai kaksinkertaisella foliolla.
Laita pata ensin 200 asteiseen uuniin tunniksi, laske sitten lämpö 150 asteeseen. Hauduta potkia noin 6 tuntia tai kunnes liha on pehmeää ja irtoaa luista.
Irrota liha luista ja revi se haarukkaa apuna käyttäen hienoksi. Tarjoa yrttijogurttikastikkeen, tuoreiden parsojen ja riisin kera.



Tästä ei liha enää parane.

Yrtti-jogurttikastike

1 1/2 dl kreikkalaista jogurttia
1/2 dl majoneesia
1-2 valkosipulin kynttä
2 rkl silputtua lehtipersiljaa
2 rkl silputtua minttua
2 rkl silputtua tilliä
1 tl hunajaa
1 tl suolaa


Sekoita kastikeainekset ja yrtit keskenään. Anna makujen tekeytyä ennen tarjoamista.


Yrtti-jogurttikastike on nappivalinta lampaanlihan kaveriksi.


Tuoretta parsaa ja parmankinkkua

12 kpl tuoretta, vihreää parsaa
vettä
suolaa
12 viipaletta parmankinkkua
1 prk (2,5 dl) Valio Crea ruokakermaa Kippari
1/2 dl Forte juustoa lastuina

Pese parsat ja leikkaa kova kantapala pois. Kuori varresta kovin kuori pois. Laita parsat kiehumaan isoon kattilaan, suolattuun veteen. Anna kiehua n. 5 min. kunnes ovat melkein kypsiä, mutta vielä hieman rapeita. Kiedo jokaisen parsan ympärille parmankinkkusiivu, niin että päät jäävät näkyviin. Laita käärityt parsat vuokaan ja lisää kerma päälle. Kuorruta uunissa 200 asteessa noin 10 min. Koristele Forte lastuilla.



Parmankinkun ja parsan liitto kruunataan juustoisella Kippari-kermalla. Mums!

Millaisilla pääsiäisherkuilla sinä olet itseäsi ja läheisiäsi hemmotellut? Onko sinunkin pääsiäispöytäsi kunkku lammas vai valmistitko jotain ihan muuta?

Jahka ennätän, jaan teille vielä mainion mämmikakun reseptin, pysykäähän linjoilla.

Herkullista pääsiäisen jatkoa ihanaiset <3

4 kommenttia:

  1. No tuo ei voi olla muuta kuin herkullista!!! :)) Oikein ihanaa ja herkullista pääsiäistä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maut olivat kohdillaan, kiitos Anna-lehden, josta lammasreseptin nappasin.

      Ihanaa pääsiäistä sinne teillekin <3

      Poista
  2. Grillattua kanaa ja lohta :) Helpolla jotakin on ollut tämän nuhanenän motto. Mutta tuo nyhtiökaritsa kuulostaa tosi herkulliselta, sen laittoon pitää joskus ryhtyä. Syön tosi vähän lihaa, mutta lampaanlihasta pidän. Irlannissa syötiin paljon lammasta, sieltä viehtymys. Mutta olet sinä kyllä ehtoinen ja ehtivä emäntä! Ja parsaakin vielä!
    Aurinkoista pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips Tuulia, olisi joskus kiva kuulla enemmänkin tarinoitasi Irlannin nummilta. Vietitkö siellä pidemmänkin aikaa? Irlanti on maa, johon haluaisin vielä joskus tutustua.

      Suosittelen kokeilemaan tätä nyhtökaritsareseptiä. Liha onnistui yli odotusten, oli jopa parempaa kuin pulled pork! Kun valitset lihaa, niin ota lihapala, jossa on myös rasvaa ja luuta. Niistä tämä liharuoka saa extramakua.

      Mukavaa pääsiäisen jatkoa!

      Poista