lauantai 17. elokuuta 2013

Sadepäivän keittiöpuuhia

Aamu valkeni harmaana, sadepilvet roikkuivat uhkaavina ja
merikin osoitti mieltään vaahtopäiden tanssiessa ulapalla.

Kenkkuileva sää heiluttaa tahtipuikkoja, tänä aamuna ei lähdetä sienimetsään,
kalastamisesta puhumattakaan.

Essu päälle siis ja hellaa hehkuttamaan!

Lounaaksi valmistin kermaista hirvipataa.
Todellista metsiemme lähiruokaa.

Tämä pata saa oman hirvimieheni hyrisemään :-)  

Kermainen hirvipata
8 hengelle

1 kg hirven paistia
2 sipulia
3 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
1 naudanlihafondi
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl sokeria
2 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
2 oksaa rosmariinia
2 tl kuivattua timjamia
3 dl vettä
2 dl kermaa
1 rkl mustaherukkahyytelöä
2 dl hillosipuleita

Putsaa kalvot ja leikkaa paisti reiluiksi kuutioiksi. Ruskista lihat voissa pannulla parissa erässä. Siirrä lihat pataan - liesi puoliteholle. Sirottele jauhoilla. Lisää tomaattipyree. Mausta pippurilla, paprikajauheella, timjamilla. Laita rosmariinioksat sellaisenaan kyytiin.
Hienonna sipuli ja kuullota voin kanssa pannulla. Mausta sokerilla ja siirrä pataan.
Lisää vesi ja lihaliemifondi niin että lihat juuri ja juuri peittyvät. Hauduta hirvipataa liedellä kannen alla 1 1/2 tuntia hissukseen, välillä käännellen.
Lisää hillosipulit, mustaherukkahyytelö ja kerma pataan.
Hauduta hirvipataa vielä puolisen tuntia. Maistele ja mausta.

 Tarjoa pata riisin tai perunoiden kera. Lisäksi lautaselle sopii
nokare mustaherukkahyytelöä tai lusikallinen puolukkahilloa.

Muistatteko kun edellisessä postauksessani esittelin teille komeaa, keltaista banaanivuortani? Nyt sisustuselementtini pääsivät kierrätykseen, paistoimme niistä pojun kanssa muffinsseja.

Mikään ei kruunaa harmaata sadepäivää niin kuin iltapäivän kaffehetki itse tehtyjen herkkujen kera.

Herkulliset banaanimuffinssit
( 12 kpl)

3 banaania
1,8 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
3,6 dl vehnäjauhoja
0,8 dl sulatettua voita.

Soseuta banaanit. Lisää sokeri ja kevyesti vatkattu muna. Lisää sulatettu voi. Sekoita kuivat aineet ja lisää banaanisoseen joukkoon. Jaa taikina metalliseen muffinivuokaan (12 kpl). Paista 180 asteessa noin 20 min. Itselläni paistoaika oli miltei 30 min, seuraa paistumista ja ota uunista, kun pinta on kullanruskea.

Hunnuta muffinssit tomusokerilla ennen tarjoilua.

Tämä lempparimuffinssireseptini on peräisin Kanadasta, siksi mitat ovat vähän omituisia.
Jos haluat lisämakua, taikinaan voi nakata vaikka mustikoita tai omenapaloja. Suosittelen paistamaan muffinssit metallivuoissa, jossa ne nousevat paremmin kuin paperivuoissa.

Nyt kaffepannu porisemaan.

Leppoisaa lauantaita! 


  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti