tiistai 11. maaliskuuta 2014

Yrttien tuoksua tuvassa

Piipahdin tänään vastikään itäiseen Turkuun avatussa Plantagenissa. Piti ostaa muutama esikko, joita myytiin avajaisten kunniaksi euron kappalehintaan, älyttömän halpa hinta vai mitä! Mutta pettymyksekseni esikkorukat olivat melko nuukahtaneen oloisia, jo parhaat päivät nähneestä kukasta ei ole kyllä iloa kellekään.

Noh, ei ollut hukkareissu sittenkään. Eihän kukkakaupasta voi tyhjin käsin kotiin lähteä! Mukaani lähti ihania, tuoksuvia yrttejä ja supersöpö Bonsai-puu.



Tuoreet yrtit tuoksuvat hurmaavalle. Köökissä leijailee nyt rosmariinin,
silopersiljan ja mäkimeiramin ruokahalua kiihottava tuoksu, nam!

Tuoreet yrtit tuovat ripauksen luksusta arjen ruokahetkiin.
 


Rosmariini sopii erinomaisesti riistaruokia maustamaan.


Mäkimeirami, tutummalta nimeltään oregano sopii mainiosti pizzan päälle ripoteltuna tai pasta- ja tomaattiruokien sekaan sujautettuna. Voimakkaan makunsa vuoksi tuoretta oreganoa kannattaa lisätä hyppysellinen vasta valmiiseen ruokaan.


Silopersilja on maultaan pehmeämpi, mutta täyteläisempi kuin kähärälehtinen muoto.


Tämä suloinen Bonsai-puu sopii kivasti manttelitakan päälle.
Saas nähdä kuinka kauan saan sen pysymään hengissä,
veikkaisin viikon tai pari.

Bonsain hoito-ohjeessa neuvottiin: Bonsai-puu pitää valoisasta,
muttei paahteisesta paikasta.
Bonsain ei koskaan saa antaa kuivua kokonaan.

Varmistaakseni tasaisen kosteuden valitsin puun,
joka on istutettu alta kastelevaan ruukkuun.

xxx

Ai että on ihanaa, kun aurinko paistaa vielä näin illallakin!
Sitä jaksaa touhuta ihan eri tavalla kuin pimeään aikaan.

Lupasin pojulle, että lähdetään vielä pienelle pyörälenkille,
raitis ilma ja reipas lenkki takaavat makoisat yöunet!

Tiistaiterkuin,

Teija




10 kommenttia:

  1. Jesss... sinähän sen keksit tai sitten Plantagen! :) Olen monena keväänä miettinyt yrttien kasvattamista rivaripihallamme, mutta kun siellä suorastaan vilisee niitä lehtokotiloita, jotka söisivät kaiken hetimmiten! Minähän marssin pikimmiten Plantageniin ja yrtit saavat kasvaa rauhassa sisätiloissa...siis jos nyt minun hoidossani suostuvat edes kasvamaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainio idea! Yrttien kasvattaminen sisätiloissa onnistuu takuuvarmasti, lupaan sen! Itselleni ei ole viherpeukaloa suotu, mutta minäkin onneton olen aina saanut yrtit pysymään hengissä niin kauan kuin niissä on ollut popsittavaa. Mars Plantageniin :-)

      Poista
  2. Yrtit ovat niin piristäviä ja se tuoksu...aah! Minä ostin Plantasjenista ( kirjoitetaan näin täällä Norjassa) eilen oliivipuun keittiöön. Minulla on pihalla kaksi suurta oliivipuuta, jotka ovat kasvaneet jopa nyt talvenkin aikana - leuto talvi teki niille hyvää. Pihalle ostettiin eilen orvokkeja ja muuta keväistä....nyt ei saa tulla takatalvea!!! Nauti valosta ja ihanista yrteistäsi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips Marianna! Oih, mäkin kuolasin eilen oliivipensaita ja -puita, mutta ajattelin, että ovat kovin konstikkaita hoidettavia. Tuo orvokkien istutus kuulostaa niin ihanalta, teillä on varmasti kevät jo pitkällä. Tänne Suomeen luvattiin vielä takatalvea ja lunta, saas nähdä mitä tulemaan pitää!
      Ihanaa loppuviikkoa!

      Poista
  3. Aah, voin melkein tuntea yrttien tuoksut. Vaikka onkin nenä tukossa;)
    Taidanpa viikonloppuna piipahtaa samaisessa kaupassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Biolinjan Plantagenin valikoima on nyt parhaimmillaan, sinne kannattaa poiketa kukkaostoksille! Kukat tuovat kevään tullessaan ja ripauksen luksusta arjen keskelle!

      Poista
  4. Ihania yrttejä löysit! Harmi että esikot olivat niin huonoja. Mukavaa kevätpäivää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips Krisse! Yrtit olivat niin hyvän näköisiä, että niitä ei voinut olla ostamatta. Niin ja se tuoksu, aah! Ihanaa viikkoa, nautitaan auringonpaisteesta!

      Poista
  5. Piti vielä tulla kiittelemään tästä postauksestasi!
    Nyt olen käynyt Plantagenissa ja tuuheat timjami- sekä oreganopuskat ovat nyt ilonamme. :)
    Ikkunalautojen puuttuessa keksinkin Plantagenissa, että ostin rottinkipäällysteisen parvekelaatikon ja voin ripustaa yrttini valoisamman olohuoneen ikkunan alapuolella olevan patterin laitaan (lämmityskauden päätyttyä tietysti).
    Ensimmäiset timjamin oksat tuli herkuteltua vuohenjuustogoudan kera ruisleivän päällä...ja olipas maistuva yhdistelmä. Täytyis vaan vähän malttaa, että pääsevät kunnolla kasvuun... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips Merihelmiina! Yrtit näyttävät varmasti hurmaavilta rottinkisessa parvekelaatikossa, kelpaa niitä siitä napsia leivän päälle tai sujauttaa ruokaan makua tuomaan!
      Kiva, kun poikkesit kertomassa kuulumisia!

      Aurinkoisia kevätpäiviä sinulle!

      Poista