lauantai 12. huhtikuuta 2014

Hyvää pataa

Lauantai on mitä mainioin päivä valmistaa pitkän haudutusajan vaativia pataruokia. Padan poristessa uunissa on hyvin aikaa nauttia vapaapäivästä vaikka raikkaassa ulkoilmassa reippaillen.

Burgundilaispata on yksi ranskalaisen keittiön klassikoista. Herkkua valmistuspäivänä ja seuraavana maku sen kuin paranee, nam!

Tänään valmistin Burgundilaispataa peuranpaistista, joka sopii tähän pataruokaan ihan loistavasti.

Burgundilaispata

600 g naudan etuselkää tai sisä- tai ulkopaistia
voita tai öljyä
4 dl punaviiniä
noin 5 dl lihalientä
5 siivua pekonia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
2 porkkanaa
2 rkl tomaattipyreetä
2 laakerinlehteä
1 rkl fariinisokeria
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
8-10 pikkusipulia
1 rs (200 g) herkkusieniä

suurustamiseen:
1 rkl voita ja 1 rkl vehnäjauhoja

Nosta liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen kypsentämistä. Poista kalvot huolellisesti ja paloittele liha reiluiksi kuutioiksi. Ruskista lihat käännellen kuullottamalla pannulla voi-öljyseoksessa. Siirrä lihat pataan. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada liemi pataan. Valuta punaviiniä ja lihalientä lihojen päälle niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät.

Pilko pekoni. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Ruskista pekonit ja lisää joukkoon hienonnetut valkosipulinkynnet. Kuori ja viipaloi porkkanat ja lisää pannulle. Kaada seos pataan ja lisää tomaattipyree, laakerinlehdet ja mausteet. Nosta pata 150-asteiseen uuniin hautumaan.

Kun pata on hautunut 1,5 tuntia, kuori pikkusipulit. Puhdista herkkusienet ja puolita suurimmat. Paahda pannulla ensin sieniä kevyesti niin, että hieman nestettä haihtuu. Lisää pannulle kuoritut sipulit. Siirrä ainekset pataan.

Valmista pienessä astiassa beurre manié eli voi-jauho-suuruste. Sekoita pehmeä voi ja vehnäjauhot keskenään ja lisää suuruste kiehuvaan pataan. Anna padan porista, kunnes lihat ovat täysin mureita. Tarkista maku.


Maukas Burgundilaispata vie kielen mennessään.

Ruoan jälkeen päivä jatkui edelleen ranskalaisissa merkeissä. Tilasin nimittäin viime viikolla
nettiantikvariaatista Peter Maylen mainion Bon appétit -kirjan, joka kertoo brittiläisen maahanmuuttajan elämästä Provencessa.

Mayle on yksi kirjailijasuosikkejani, olen ahminut miehen koko tuotannon moneen kertaan. Maylen teoksia ovat Vuosi Provencessa, Provence nyt ja aina, Takaisin Provenceen, Hotelli Pastis, Koiran elämää, Suolaa tryffeleille ja saaliina Cézanne.

Hyvän ruoan ystävänä, sydämeni sykkii Ranskalle, joka on pullollaan nautinnollisia syöminkejä ja juominkeja. Haaveissani on joskus päästä vähän pidemmäksi aikaa nauttimaan tuon kulinaristien luvatun maan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja huikeista ruokaelämyksistä. Kuukausi, pari tai miksi ei vuosikin Provencessa olisi unelmieni täyttymys.

Dream, dream, dream...


Bon appétit  johdattaa lukijan ranskalaisen ruokakulttuurin saloihin.

Oletkos sinä joskus haaveillut muuttavasi ulkomaille? Viettäisitkö mieluusti aikaa Italian paahteisessa Piemontessa tai viihtyisitkö paremmin hienostuneessa Marbellassa Espanjan Aurinkorannikolla? Vai onko unelmakohteesi joku ihan muu?

Kerrohan missä maassa viihtyisit parhaiten, jos sinulle tarjoutuisi mahdollisuus vähän pidempään oleskeluun ulkomailla.

Päiväunelmat sikseen, kyllä täällä kotosuomessakin kelpaa nyt olla, kun aurinko paistaa ja kevät etenee kohisten!

Taidanpa napata haravan käteeni ja lähteä siivoamaan kukkapenkkejä. Jospa ensi viikonloppuna pääsisin jo kukkien istutuspuuhiin, tekisi niin mieli ostaa ihania orvokkeja mökin pihaa sulostuttamaan.

Au revoir!

10 kommenttia:

  1. Todella herkullinen pata!
    Nyt kysyit vaikeeta, ainakin näin äkkiseltään... Olisi ihana saada viettää ja tutustua AKAASIAN ALTA-blogin maisemiin eli savannilla voisin käydä ja Italian viinitilamaisemissa viihtyisin aivan varmasti... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, olisi kyllä hienoa päästä savannille edes kerran elämässä. Akaasian alta -blogin safariseikkailut ovat aivan huikean mielenkiintoista luettavaa upeine eläinkuvine kaikkineen.
      Italia on kuitenkin Ranskan ohella toinen maa, jossa viettäisin mieluusti pitkän loman. Maalauksellisen kauniit maakunnat Piemonte, Toscana ja Liguria olisivat kaikki varmasti tutustumisen arvoisia.
      Ihanaa sunnuntai-iltaa!

      Poista
  2. Herkulliselta näyttää. En haluaisi missään nimessä muuttaa ulkomaille. Silloin pitäisi opetella uusi kieli ja siihen en enää viitsisi ryhtyä. Minulle on ollut tämä Turusta ihan suomenkielisesta ympäristöstä ahvenanmaalle, täysin ruotsinkieliseen ympäristöön muuttaminen ollut kuin muuttaminen ulkomaille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips Krisse, olenkin itsekseni miettinyt millainen on sinun tarinasi, miten olet Ahvenanmaalle päätynyt? En kylläkään yhtään ihmettele, että olet siellä viihtynyt. Ahvenanmaa on hurjan kaunis saaristokeidas, sen kaltaista ei ole toista. Eräänä kesänä vuokrasimme kesähuvilan Sundista ja kiertelimme saarta ristiin rastiin. Se kesäloma oli yksi parhaista, ehdottomasti.
      Leppoisaa pyhäpäivän jatkoa!

      Poista
  3. Oih mitä ruokaa!!! Oltiin eilen Merikulman metsankävijöiden 80-vuotis- juhlapeijaisissa ja sielläkin pöysät notkuivat hirvi-ja peuraherkkuja! Kyllä jotenkin pitäisi saada itsensa porukkaan mukaan ;) . Muuttamisesta sen verran, että ikuinen unelmani on viettää talvet ulkomailla. Mieluiten Intiassa... Epäilen, ettei unelmani koskaan tule toteutumaan... vaikka eihän sitä koskaan voi tietää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Intia kuulostaa kiehtovalta ja eksoottiselta kohteelta. Oletko lomaillut siellä aiemmin?
      Unelmia pitää aina olla vaikka ne kaikki eivät koskaan toteutuisikaan. Sillä unelmat kantavat meitä läpi elämän ja auttavat nauttimaan jokaisesta päivästä enemmän.

      Laitathan viestiä, kun ensi kerralla tulet pitämään konsulenttipäivää Turun suunnalle, niin kiikutan sulle hirvenpaistin, pakkasessa on riistalihaa hieman liian kanssa.

      Mukavaa alkavaa pääsiäisviikkoa!

      Poista
  4. Nyt tuli nälkä ja herahti vesi kielelle! Kuullostaa superherkulliselta! Pataruokia pitäisi kyllä tehdä useammin, taidankin pistää ainekset kauppalistalle pääsiäisen pyhiä varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Burgundilaispata sopii hienosti pääsiäispöytään. Kyytipojaksi vielä täyteläistä ranskalaista punaviiniä, niin makunautinto on täydellinen!

      Mukavaa pääsiäisen odotusta!

      Poista
  5. Ihanan näköistä pataa. Vastaus että haaveilenko ulkomaille, kylä, kyllä ja kyllä. Espanja on meillä ollut viimevuosien matkakohteena toistuvasti ja sydän sykkii sinne suuntaan. Marbella sopisi hyvin tai vaikka Salou- Barcelonan alue myös tai mikä tahansa melkein. Ehkä rannikko kuitenkin eniten vetää puoleensa. Sinne olisi suht lyhyt lentomatka ja pääsisi nauttimaan
    rakkaaksi käyneeksi maasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi upea Marbella ja Puerto Banus, sinne minäkin haluaisin vielä joskus palata! Vietin muutaman vuoden kirjoitusten jälkeen au pairina Madridissa. Tuona aikana lomailimme muutamaan otteeseen Marbellassa, jossa perheellä oli kakkosasunto. Aurinkorannikolla ilmasto on miellyttävä läpi vuoden, kyllä siellä kelpaisi asustella.
      Juurikin tuo lyhyt lentomatka tekee Espanjasta unelmakohteen lämpimän ilmaston lisäksi.
      Ehkä unelmastasi tulee totta jonain päivänä. Useat suomalaiset ovat ostaneet loma-asunnon Espanjasta, joita vuokraavat mielellään toisille suomalaisille, kun itse eivät ole asunnolla. Näppärästi hoituu myös lomatalon vuokraaminen Interhomen kautta.

      Katseltiin muuten hiljattain mieheni kanssa Aurinkorannikon loma-asuntojen hintoja. Hintataso on nyt enemmän kuin kohdillaan, ahdingossa olevat espanjalaiset ovat valmiita myymään asuntojaan ihan pilkkahinnalla. Saas nähdä koska laman selkä taittuu ja asuntojen hinnat kohoavat normitasolle.

      Mukavaa alkavaa pääsiäisviikkoa!

      Poista