lauantai 19. syyskuuta 2015

Pekonihunnutettua sorsaa ja juuresgratiinia

Upeaa syyssunnuntaita!

Rakastan syksyn värikästä, tuoksuvaa ja
maukasta sadonkorjuuaikaa. 
Kasvikset ja juurekset ovat nyt parhaimmillaan,
ai että miten hyvältä ne maistuvatkaan!

Vielä kun lautaselle lisätään muutama siivu maukasta 
sorsan rintafilettä, niin makuelämys hipoo jo
täydellistä!

Ajattelin jakaa teille meidän eilisen
sadonkorjuumenun reseptit, jos et ole vielä
koskaan kokeillut valmistaa riistalintua,
niin suosittelen testaamaan. Sorsan liha on erittäin
mureaa ja maukasta.


Nämä sorsat ovat J:n tuliaisia merenlahdelta, todellistä lähiruokaa siis!

Pekonihunnutettu sorsa:
2 sorsaa (yht. n.1,5 kg) suolaa
tuoretta timjamia
2 sipuliasitruunamehua
1 pkt pekonia
punaviiniä
1-2 rkl maizenaa suurustamiseen


Juuresgratiinissa maistuu syksyn raikkaat maut.

Juuresgratiini:

4 perunaa, 2 porkkanaa, 1/2 lanttu, suolaa ja pippuria
 tuoretta rakuunaa ja persiljaa, 3-4 dl kermaa

Valmistusohjeet:

Sorsa:
Kuivaa sorsa hyvin sisä- ja ulkopuolelta. Hiero sisälle suolaa ja tuoretta timjamia.
Täytä lohkotuilla sipuleilla. Laita sorsa uunivuokaan ja peitä pekoniviipaleilla.
Lorauta vuoan pohjalle punaviiniä.

Paista 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia, laske sitten lämpö 150 asteeseen ja
jatka paistamista n. 30 minuuttia. Sivele sorsia paiston aikana paistoliemellä.

Kastike:
Siivilöi liemi, lisää kylmää vettä tai punaviiniä ja suurusta maizenalla.
Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Juuresgratiini:
Leikkaa juurekset ohuiksi viipaleiksi. Laita kulhoon ja sekoita joukkoon
kaikki mausteet. Lado uunivuokaan, kaada päälle kerma
(niin että perunat lähes peittyvät) ja kypsennä uunissa
200 asteessa noin tunti.





Jälkkäriksi valmistin perinteistä kauraomenapaistosta, jonka resepti löytyy täältä. 
Lämpimän paistoksen kylkeen kun lisää palan tai pari vaniljajäätelöä,
niin combo on kohdillaan!

***
Näiden reseptien siivittelemänä toivottelen
teille murusille oikein ihanaa pyhäpäivää <3

Levätkää, syökää hyvin ja nauttikaa!

-Teija-

28 kommenttia:

  1. Ihana syysviikonlopun ateria! Sorsaa en olekaan itse koskaan valmistanut enkä muitakaan riistalintuja, joten joskus pitäisi kokeilla. Meillä vain ei ole metsämiehiä talossa. :) Mukavaa sunnuntaipäivää sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi! Viikonloppuna on ihana syödä vähän paremmin. Jos haluat joskus kokeilla
      sorsan valmistusta, niin pakastettuja sorsia löytyy K-citymarketien ja K-supermarketien
      pakastealtaista usein näin syksyllä. Toinen resepti, jota suosittelen kokeilemaan on
      smetanahanhi, jonka ohje löytyy blogistani tuolla tunnisteella. Sama resepti sopii myös
      sorsalle.
      Upeaa uutta viikkoa Airisrantaan <3

      Poista
  2. Ihanan syksyinen ateria, sorsaa ei ole tullut koskaan laitettua, mutta tuota voisi soveltaa myös ankkaan ja kokonaiseen raakaan broileriin. Juuresgratiini täytyy myös saada, ihanat maut yhdessä. Kaunista viikonloppua<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että ankka ja broileri sopisivat vallan mainiosti valmistettavaksi tämän reseptin mukaan.
      Paistoaika tosin taitaa olla hieman pidempi. Juuresgratiini on kyllä herkkua, se maistuu
      ihanasti syksylle.
      Mukavaa syyskuun viimeistä viikkoa <3

      Poista
  3. Oletpa saanut lautaselle ihania syksyn värejä. Kaunis kattaus kruunaa koko ruokailuhetken.
    Mukavaa sunnuntaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin, syksyisissä ruoissa ihan parasta ovat upeat värit ja vahvat, tuoreet maut.
      Kiitos samoin Outi! Ihanaa syyskuun viimeistä viikkoa <3

      Poista
  4. Herkulliselta näyttää ja mitä syksyn ihania värejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina <3 Kirpeät syyspäivät innostavat kokkaamaan.
      Kesällä tuli mentyä ruoanlaitossa sieltä missä aita on matalin,
      syksyllä ja talvella taasen hellan äärellä on mukava viettää aikaa.

      Poista
  5. Olipas kaunista, ja kiitos hyvästä reseptistä.
    Pitää kokeilla ;)

    VastaaPoista
  6. Vaikka juuri äsken lounasta lopeteltiin, niin jo alkoi suupielet kostua... voi slurps! Mä luulen että oon lapsena viimeks sorsaa syönyt, isäni kun on metsämiehiä myös. Jänispaistit muistan paremmin?

    Ihanaa sunnuntain jatkoa! Mikä ilma! Lenkillä käytiin hela familjen ja on niin pirtsakka fiilis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania ruokamuistoja lapsuudesta! Metsämiesten perheissä on syöty aina
      hyvin, kiitos luomakunnan kruunujen :-)
      Totta, tänä syksynä ilmat ovat olleet mitä mahtavimmat. Tuntuu, että kun kesä
      vihdoin alkoi elokuussa, niin siitä asti ollaan saatu nauttia upeasta säästä.

      Mukavaa syyskuun viimeistä viikkoa!

      Poista
  7. Voi mitä herkkuja! Sorsaa en ole minäkään koskaan valmistanut, olenkohan edes päässyt maistamaan. Näyttää herkulliselta -samoin tuo gratiini. Omenahyvekin alkoi houkuttaa (onkohan mulla nälkä...). Ajatus oli tänään tehdä jälkkäriksi omppupiirakkaa, mutta nyt täytyy miettiä uudelleen kumpaa tekisi. Ihanaa, aurinkoista sunnuntain jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa joskus kokeilla sorsan valmistusta, minusta se oikeaa herkkuruokaa!
      Omppupiirakkakin kuulostaa houkuttelevalta, molempi parempi :-)

      Poista
  8. Ihanaa ruokaa! Sorsaa en oo ikinä laittanut :) Kivaa iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä ruoka, parempi mieli, vai miten se nyt menikään :-)

      Kauniita syyspäiviä sinullekin <3

      Poista
  9. Oo kun näyttää herkulta!! KErtakaikkiaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katri <3 Sorsapaisti on kyllä suurta herkkua,
      ainakin meidän perhe on tykästynyt tuon riistalinnun
      makuun.

      Poista
  10. Ihanan herkullista ! Sorsaa olen joskus tehnyt , mies ja poika kun metsästävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava, että myös teidän perheessä on metsämiehiä,
      ei lopu ruoka pöydästä ainakaan näin syksyaikaan :-)

      Poista
  11. Mitä ihanaa herkkua! Täytyy vinkata tuolle omalle miehelle tuosta sorsareseptistä, on sen verran herkullisen näköistä. Meillä tätä samaa lähiruokaa on myös pakkasessa. Kiva kun laitat tänne välillä riistaruokaohjeita, sillä meillä myös metsästetään "vähän kaikkea liikkuvaa". Meillä tosin mies laittaa nämä "paremmat ruoat" ja minä teen yleensä ne lisukkeet ja jälkkärit. Mukavaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi miten kiva kuulla, että teilläkin herkutellaan riistaruoalla. Mun blogista löytyy monta hyvää
      riistaruokareseptiä (peuralle, hirvelle ja hanhille myös). Vinkkaathan miehellesi, jos haluaa
      joskus kokeilla jotain uutta ohjetta.
      Suloista syyskuun loppua <3

      Poista
  12. Oi että mitä ruuan ja värien ilotulitusta, heti alkoi sylkirauhaset toimimaan. Kivaa viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia <3 Syyspöydän antimissa ihan parasta onkin syvät, kirkkaat värit, jotka
      ammentavat voimansa luonnosta.

      Kivaa viikkoa sullekin!

      Poista
  13. Herkullista ja värikästä syysruokaa parhaimmillaan :) Vesi kielellä täällä katselen.
    Sorsaa en ole koskaan valmistanut minäkään, mutta syönyt olen ja hyvää se on kuin mikä.
    Mukavaa viikkoa Teija <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Marianna <3 Viikonloppuisin on ihana hemmotella
      perhettä hyvällä ruoalla.

      Aurinkoista viikon jatkoa!

      Poista
  14. Ai että näyttää hyvältä ja herkulliselta. Vesi tosdellakin nousee kielelle näitä kuvia katsellessa. Kivaa viikkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :-) Viikonloppuisin on mukava kokata jotain hippusen parempaa,
      kun arjet mennään jauheliha-makarooni-linjalla :-)

      Poista