keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Lähiruoassa on aito maku

 
Kaunista kesäkuuta kaikille <3

Jutellaanko hieman ruosta? Ei kylläkään mistä tahansa ruoasta
vaan lähiruoasta. Innostuin postaamaan tästä aiheesta
työskenneltyäni viime viikolla Naantalin Kylpylässä
Lähiruokatreffeillä.
 
Ruokakesko ja Ruokatieto olivat kutsuneet paikalle
paikallisia K-ruokakauppiaita tutustumaan
varsinais-suomalaisten lähiruokatuottajien
tarjontaan. Tilaisuuden tarkoitus oli edistää
lähiruoan pääsyä K-ruokakauppojen hyllyille.

Itse olin tilaisuudessa mukana emännän roolissa
vastaanottamassa mediaväkeä ja siinä sivussa
pääsin maistelemaan toinen toistaan herkullisempia
tuotteita, jotka oli tehty selvästi suurella sydämellä.

Lisäksi kuulin tuottajilta mielenkiintoisia
tarinoita siitä miten tuotteet ovat syntyneet.
 

 
Marttilalaisen Murtolan HamppuFarmin yrittäjät Virve Kettunen ja Ville Virtanen esittelemässä
valmistamiaan hampputuotteita. Hampunsiementuotteista voi valmistaa
mm. tofua, jäätelöä, murekkeita, leipää jne. ja ne ovat erinomaisen ruoka-ainesisällön
ansiosta varsinaista superfoodia. HamppuFarmin tuotteista erityisesti mieleeni jäi
tumma ja vaalea hamppusuklaa, ne veivät kielen mennessään :)
 

Salolaisen Heinän puutarhan chileissä löytyy niin lempeän mietoja kuin räjähtävän
tulisiakin lajikkeita. Heinän puutarha on perheyritys, jonka tuotteet viljellään
Kotimaiset Kasvikset ry:n laatutarhaohjeiston mukaisesti ja
niillä on Puhtaasti kotimainen –merkki.
 

Riihikoskelaisen Riihipuodin maan mainioissa luomuviljatuotteissa maistuu aito
viljan maku. Meidän perheen lempparipuuro on yrityksen ohrahiutaleita keitetty
ohrapuuro. Se on niin herkullista, että puurokattila tyhjenee aina
yhdessä hujauksessa.
 
 
 Sastamalan Mouhijärvellä sijaitseva Herkkujuustola tuottaa seitsemää erikoisjuustoa.
Juustoperheen jäseniä ovat Vilho, Hilma, Savu-Hilma, Heidi, Väinö, Metsuri ja Puna-Heidi.
Näitä herkkujuustoja aiomme nauttia tulevana viikonloppuna viinitilkkasen siivitämänä :-)
 
 
Pöytyäläisen Myssyfarmin emäntä Anna Rauhansuu esittelemässä luomutuotteitaan
paikallisille K-kauppialle. Myssyfarmin valikoimiin kuuluu mm.
Hulda-herneet, hernerouheet, kylmäpuristettu rypsiöljy, myssyt ja
muut käsityötuotteet. Myssyfarmin mielenkiintoinen
ja sympaattinen tarina on luettavissa täältä.
 
 
Ypäjäläisen Kärkäisen puutarhan makoisat kylmäpuristetut mehut sisältävät joko 80% tai
100% marjaa. Näitä herkkumehuja löytyy jo oman lähikauppani hyllyiltä ja
kauppiaan mukaan mehuvalikoima laajenee kesän aikana entisestään. 
 
 
Paattisilla sijaitsevan Oksasen puutarhan yrtit ja salaatit
ovat parasta A-luokkaa. Maistatuksessa kielenvievä aasialainen pesto,
jonka resepti löytyy täältä.
 
***
Syy miksi minä valitsen ostoskoriini mielelläni lähellä tuotettuja tuotteita on se,
että ne yksinkertaisesti maistuvat niin hyvälle, lähituotteissa ja aito ja
puhdas maku. Kaupan päälle saan hyvän mielen siitä, että valitsemalla
paikallisen tuotteen olen mukana talkoissa tukemassa maakunnan
työllisyyttä ja hyvän ruokakulttuurin säilymistä.
 
Lähiruoan ostaminen K-kaupoissa on tehty helpoksi.
Omassa lähikaupassani, K-supermarket Raisio Centerissä
kauppias henkilökuntineen pitää huolen siitä, että
paikalliset tuotteet ovat tärkeä osa kaupan valikoimaa ja
ne laitetaan aina näyttävästi esille. - Ja jos jotain kaipaamaasi
lähiruokatuotetta ei vielä löydy, se hankitaan,
kauppias Timo Könttä lupaa.
 
Millaisia ajatuksia lähiruoka sinussa herättää?
Onko kotipaikkakunnallasi tuottajia,
joiden tuotteita toivoisit oman
lähikauppasi hyllyille?
 
Lähiruokaterkkusin,
 
Teija
 
 
 
 
 

18 kommenttia:

  1. Kiitos kivoista treffeistä! Olen vieläkin ihan fiiliksisissä miten ihania tuotteita tässä lähialueella tuotetaan ja valmistetaan. Pysyvään käyttöön löytyi useampi tuote ja herkutteluihin vielä lisää ihanuuksia. Kaikista ihaninta on, että niiden hankkiminen on helppoa kun ne löytyvät lähikaupasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun viihdyit treffeillä :) Oli kyllä hauska päästä maistelemaan ja haistelemaan lähiruokaherkkuja.

      Poista
  2. Ihania tuotteita! <3 Kannatan lähiruokaa ehdottomasti aina kun sitä vain on saatavilla. Todella, maku on uskomaton, samoin kuin säilyvyys. Vihanneksetkaan eivät ehdi edes kaupassa vanhentua, kun viedään jo käsistä, niin herkullisen näköisiä ne ovat. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin! Toivotaan, että kauppojen asiakkaat ymmärtävät tuijottaa muutakin kuin halpaa hintaa,
      jotta saadaan nauttia laadukasta, suomalaista ja puhdasta ruokaa vielä tulevaisuudessakin.

      Poista
  3. Pyrin ostamaan lähiruokaa kaupoista ja olen ainakin lihojen kanssa tullut siihen tulokseen, että ne maistuvat paremmilta. Varsinkin kanassa tämän eron huomaa.
    Tuo pesto kuulostaa niin hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin totta joka sana. Lähilihat ja -kanat maistuvat mullekin ja jos ne ovat vielä luomua niin sitä parempi.

      Poista
  4. Lähiruokaa kannatan. Riihipuodin hiutaleista olen kokeillut puuroa, ja se on vaan todella hyvää! Meillä on täällä lähistöllä paljon tomaatinviljelyä, ja kasvihuoneilta voi käydä suoeaa ostamassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riihipuodin puuro on meidänkin perheen suosiossa.
      Vaikka muksut eivät muista puuroista niin välitä, niin
      Riihipuodin ohrahiutalepuuro maistuu aina.
      Kiva kuulla, että saatte käydä vihannesostoksilla kasvihuoneilla.
      Laatu ja tuoreus ovat varmasti parasta A-luokkaa.

      Poista
  5. Oli niin hieno tapahtuma! Niin pal kaik ihanii herkkui!!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykkäsit Katri! Aika kului kyllä kuin siivillä, niin paljon oli
      toinen toistaan ihanampia ruokatuotteita tarjolla.

      Poista
  6. Lähiruoka on kyllä parasta. Pyrin ostamaan sitä aina, kun se vain on mahdollista. Onneksi tarjonta on viime aikoina parantunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauppojen hyllyiltä löytyy kyllä jo aika hyvin lähiruokaa. Joskus niitä on vain vaikea
      löytää tuotepaljouden keskeltä.

      Poista
  7. Ihania tuotteita näyttää siellä olleen. Itse olen kyllä laiska ostamaan luomua tai edes lähiruokaa. Täkäläiset lähiruoat ovat aina niin paljon kalliimpia kuin mantereelta tulleet tuotteet, että niitä tulee kyllä tosi harvoin ostettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih! Jotenkin mulla on ollut sellainen tunne, että Ahvenanmaalla syödään pääsääntöisesti
      omalla saarella kasvatettua ruokaa. Oppia ikä kaikki...

      Poista
  8. Ihana postaus! Ja ihanaa sekin, että lähiruokatuottajia on alettu noteeraamaan entistä enemmän. Ovat sen ansainneet <3. Itse ainakin valitsen aina lähituotteen kun se vaan on mahdollista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kanssasi täysin samaa mieltä. Maksan itsekin mielelläni hippusen verran enemmän tuotteesta, joka on
      tuotettu lähitilalla ja tehty suurella sydämellä. Lähituotteissa on aito, puhdas maku eikä niissä ole käytetty
      liiemmin säilöntäaineita ja makuaromeita. Iso peukku lähiruokatuottajille!

      Poista