tiistai 29. heinäkuuta 2014

Banoffee pie

Hellurei ja hellepäivän terkkuset!

Tekeekö sun välillä ihan järjettömästi mieli jotain ihanaa makeaa, joka vie jalat alta ja kielen mennessään? Arvasin, minäkin kaipaan aina välillä kunnon sokeritankkausta, jotta pysyn järjissäni.

Tässä tulee superhelppo ja huikean ihana tortturesepti kaikille herkkusuille. Banoffee pie -tortusta on tullut kesän suosikkikakkuni, jota olen päässyt tarjoamaan jo useammalle möksävieraalle. Ja palaute on ollut kiittävää, banaanitortusta ovat pitäneet niin muksut kuin mummitkin :-)



Banoffee pie on englantilainen torttu, jossa on kerroksittain keksipohja,
 ihanan pehmeää toffeeta, banaania ja kermavaahtoa.

Banoffee pie Hellapoliisin mukaan
8-10 annosta

260 g LU Bastogne Kandikeksejä
70 g voita tai margariinia sulatettuna

Täyte:
1 prk makeutettua kondensoitua maitoa
2-3 banaania viipaleina
2 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
(ripaus sokeria)

Pinnalle:
muutama LU Bastogne Kandikeksi murustettuna
2 banaania viipaleina
mintun- tai sitruunamelissan lehtiä

Aloita keittämällä tiivistemaito.
Poista purkista etiketti ja laita purkki avaamattomana kattilaan.
Laita vettä niin paljon, että purkki peittyy.
Keitä miedolla lämmöllä kahdesta kolmeen tuntiin.
Lisää keittämisen aikana vettä tarvittaessa.
Ota muutama keksi sivuun koristelua varten.
Murusta keksit ja lisää joukkoon sulatettu voi tai margariini,
sekoita tasaiseksi.
Leikkaa leivinpaperista halkaisijaltaan 24-26 cm ympyrä ja
laita se irtopohjavuoan pohjalle.
Painele keksiseos vuoan pohjalle.
Levitä päälle keitetty tiivistemaito ja viipaloidut banaanit.
Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla ja halutessasi ripauksella sokeria.
Levitä päälle kermavaahto.
Irroita Banoffee veitsellä pyöräyttäen vuoasta ja vapauta vuoan reunat.
Vedä torttu tarjoiluvadille.
Koristele hieman ennen tarjoilua banaaniviipaleilla ja minun- tai sitruunamelissan
lehdillä sekä karkeaksi murustetuilla kekseillä.

Vinkki! Voit valmistaa tortun edellisenä päivänä jääkaappiin,
mutta koristele vasta tarjoilupäivänä.

Käytä vaihteeksi mansikoita, vadelmia tai muita tuoreita marjoja.

p.s. kondensoitua maitoa löytyy mm. Cittareiden hyllyiltä.

***
Hätähousu kun olen, niin unohdin itse säästää muutaman keksin koristelua varten.
Myöskään mintun lehtiä ei kakussani ollut, niitä kun on vaikea
saada saariston kyläkaupoista. Mutta enivei, torttu oli taivaallisen hyvää,
suosittelen pruuvaamaan tätä reseptiä.

***
Herkullista kesän jatkoa!

Teija



10 kommenttia:

  1. Banoffee on ihana kakku ja mikä parasta, sillä taltuttaa makeannälän todella vauhdikkaasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin! Yksi pala riittää mainiosti tai kaksi, jos totta puhutaan :-)

      Poista
  2. Hyvältä ja herkulliselta näyttää!

    Miten tuo maito pakataan, hiukan mietityttää tuo säilyketölkin kuumentaminen kiehuvassa vedessä. Säilyketölkithän pinnoitetaan yleisestii bisfenoli A:lla, joka liukenee elintarvikkeisiin, varsinkin lämmitettäessä . Sehän kiellettiin useita vuosia sitten muovisten tuttipullojen valmistuksessa Euroopassa.

    Elintarviketurvallisuusvirasto "Evira varoittaa erityisesti innovatiivisista ruoanlaittomenetelmistä ja viitannee jokin aika sitten esiin tulleeseen keksintöön valmistaa ruokaa grillissä säilyketölkissä kypsentäen, jolloin vaaralliset yhdisteet liukenevat ruokaan."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio Minttu! En ole lainkaan ajatellut tuota asiaa. Kondensoidun maidon voi varmasti
      korvata valmiilla kinuskikastikkeella tai keittämällä kastikkeen itse.

      Poista
  3. Oi, näyttääpä herkulliselle... Siirtyy kokeiltavien listalle. Olen tänään häärännyt helteistä huolimatta hellan vieressä, tuloksena herkullisia nokkossämpylöitä ja mustikkapiirakkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi, oletpa sinä saanut tänään paljon herkkuja aikaiseksi! Onko teillä päin hyvin mustikoita?
      Merimaskussa marjoja on hyvin vähän ja nekin pieniä.

      Poista
  4. Näyttää hyvältä, tätä pitää kokeilla!

    VastaaPoista
  5. Näyttääpä todella herkulliselle, pitääkin kokeilla, kun seuraavan kerran tulee makeannälkä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, Banoffee on helppotekoinen torttu. Itse keitän kondensoidun maidon aina edellisenä päivänä,
      seuraavaksi päiväksi jää vain tortun kokoaminen.

      Poista