keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Pokkariahmatin kirjavinkit

Olen varsinainen pokkariahmatti. Tänä kesänä olen lukenut ainakin kymmenen pokkaria, joista osa on ollut hyviä, osa erinomaisia. Joukkoon on mahtunut myös pari surkeaa kirjaa, joista olen lukaissut muutaman sivun ja todennut, että eivät ole lainkaan makuuni. Pidän kepeästä ja viihdyttävästä kesälukemisesta, kauhu- ja schifikirjat sekä mollivoittoiset kirjat jäävät kaupan hyllyille muiden ostettavaksi.

Alla neljä kesäpokkarivinkkiä, jotka sopivat mainiosti päiväunelmointiin riippukeinussa tai laiturin nokalla.

 
Koti eläintarhassa, Benjamin Mee
 
Tositarina brittiperheestä, joka toteuttaa pähkähullun unelmansa ja hankkii oman eläintarhan. Perhe myy koko omaisuutensa ja ostaa ränsistyneen, konkurssikypsän eläintarhan. Luvassa on ahkeran raadannan lisäksi vauhtia ja vaarallisia tilanteita villieläinten keskuudessa. Värikästä, eksoottista luettavaa.
Kirjaan pohjautuva elokuva sai ensi-iltansa Suomessa helmikuussa 2012. Pääosissa nähtiin Scarlett Johansson, Matt Damon ja Elle Fanning.
***

Rakkautta al dente, Kira Poutanen

Bridget Jonesin suomalaisen sielunsisaren, Laran, seikkailut Caprilla. Laran uusi rakas Eric haluaa viedä tyttöystävänsä Caprille, maailman paras ystävänpäivälahja ikinä! Paitsi että saarella on tiedossa Ericin äidin 60-vuotisjuhlat. Yllätyskosintaa ei ole luvassa, sillä lomapäivät täyttyvät armottomasta sähläilystä monsterimaisen mamman valvovien silmien alla. Tämä kirja sai minut nauramaan ääneen :-)
****
 
Diettitytön huimat seikkailut, Shauna Reid
 
Railakas ja sydämellinen tosikertomus oman elämänsä supersankarista, joka voitti taiston hurjaa ylipainoa vastaan. Lähtötilanteessa vuosikausia peiliä vältellyt 23-vuotias Shauna painaa lähes 160 kiloa ja omistaa Australian suurimmat alushousut. Nuoren naisen elämänmuutosprojektia on ilo seurata. Kirja perustuu australialaisnaisen supersuosittuun laihdutusblogiin Tha Amazing Adventures of Dietgirl.
*****
 
Puutarha Italiassa, Joan Marble
 
Yhdysvaltalainen toimittaja Joan Marble toteutti haaveensa ja osti miehensä kanssa palan maata pienestä Canalen kylästä Rooman pohjoispuolelta. Alkoi unelmien puutarhan rakentaminen. Kirja luotaa elämää italialaisessa kyläyhteisössä. Passeli valinta puutarhanhoidosta ja italialaisesta kulttuurista kiinnostuneille lukijoille.
****
 
Rentouttavia lukuhetkiä!
 


perjantai 26. heinäkuuta 2013

Kesäretkellä Kustavissa

Lomalla on hauska tehdä pieniä retkiä lähialueille. Aamutuimaan tsekataan säätila ja päätetään mihin suuntaan veneen kokka tai auton nokka tämän poppoon vie.

Tänään päätimme lähteä visiitille Kustavin Savipajaan, joka on tämän perheen suosikkikohde. Kustavin Savipaja on itse asiassa kokonainen käsityökylä, jossa vierailijat saavat rauhassa kierrellä ja seurata käsityöläisten työskentelyä eri pajoissa.

Idyllisen käsityökylän muodostavat keramiikkapaja ja -myymälä, Paratiisipajan kynttilä- ja sisustusmyymälä, sepänpaja, hopeapaja, tekstiilitupa, tunnelmallinen kahvitupa, lasten leikkipaikka ja suloiset kotieläimet.

Savipajalla kuluu helposti tunti jos toinenkin. Kylässä riittää näettävää ja koettavaa. Rouva antaa ison plussan myös hyvistä ostosmahdollisuuksista, koskaan en ole tainnut poistua kylästä tyhjin käsin. Tänään ostoskoriin pujahti laventelin ja meren tuoksuisia saippuoita, lasinen saippuakuppi, Gripsholmin kermanvärinen pellavapäiväpeite (260 x 260 cm, vain 30 e!) ja kuusi tervantuoksuista, köydestä punottua, servettirengasta.

Lapset ruokkivat ihania pupusia voikukanlehdillä ja rapsuttelivat hellyttäviä lampaita. Retkikaffet nautittiin kylän kahvituvassa, josta saa jäätävän herkullisia, vastapaistettuja munkkeja. Nam!
 
 

 
 
 
 
 
 
 

torstai 25. heinäkuuta 2013

Vadelmapannaria

Tänä kesänä olemme saaneet nauttia varsin runsaasta vadelmasadosta. Lähimaastojen pensaat ovat täynnä näitä marjojen kuningattaria.

Nyt kun vadelmasesonki on parhaimmillaan, pyrin käyttämään tuoreita marjoja mahdollisimman monipuolisesti. Ripottelen vaapukoita aamupuuroon ja kakun päälle sekä väsään niistä rahkoja ja muita herkkujälkkäreitä.

Oheisen, itselleni uuden, pannarireseptin löysin aamun Turun Sanomista. Ei kun testaamaan!


Vadelmapannari

6 dl maitoa
2 dl maitorahkaa
3 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
1 tl vanilijasokeria tai kardemummaa

Pinnalle
7 dl vadelmia
sokeria maun mukaan

Uunipannun voiteluun
voita tai margariinia

Sekoita kaikki pannukakkutaikinan ainekset hyvin keskenään kevyesti vatkaten. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja kuumenna reunallinen uunipelti. Voitele pellin pohja ja sisäreunat voilla tai margariinilla. Kaada taikina pannulle. Ripottele päälle marjat. Paista marjapannaria uunin keski- tai alatasolla vajaa puoli tuntia. Ripottele pinnalle sokeria maun mukaan.



Pannarin kaveriksi sopii lasi kylmää maitoa tai kuppi kuumaa kahvia.
Tiukasta arvostelusta tunnettu mökkiraati antoi pannarilleni
arvosanan 9 1/2, ei huono :) 


keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Aamulenkillä


Aamulenkillä näissä idyllisissä maalaismaisemissa.

Maalla on niin kaunista, että välillä on pakko pysähtyä ihastelemaan.

Hetkeksi mieleni karkaa haaveilemaan leppoisammasta elämänrytmistä ja asumisesta paikassa, jossa ei tunneta sanaa kiire...
 

 















Naapurin isännän hevoset laiduntavat läheisellä niityllä.

Matka taittuu mukavasti, kun seurana on maailman paras lenkkikaveri.

Romuromantiikkaa metsän siimeksessä.


 
Rouhea maakellarivanhus.




 


 
 
 

Onnea on kesäloma maalla <3










 


sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Löytöjä Jaakon Markkinoilta

Eilen aamulla pakattiin koko poppoo autoon ja suunnattiin Rymättylään Jaakon Markkinoille. Kiertelemme näin kesäisin kaikki lähitienoon tapahtumat, joista Jaakon Markkinat on ehdottomasti odotetuin.

Tälläkään kertaa emme joutuneet pettymään markkinatarjonnan suhteen. Myyjien kauniisti somistetut markkinakojut tarjosivat hypisteltävää koko perheelle ja tunnelma oli mitä parhain.  

Kesäisen lämmin kiitos ahkerille rymättyläläisille, jotka vuosi vuoden jälkeen järjestävät nämä kesän mainioimmat markkinat.

Kotiinviemisiksi kori täytettiin uusilla perunoilla, avomaan kurkuilla ja aimo kimpaleella virolaista savujuustoa.    


Lisäksi lapsukaisille ostettiin Cap-lippikset, jotka ovat tyttöjen tiedon mukaan nyt kuuminta hottia.


Serkkutytöt, kuin kaksi marjaa.


Traktoripaidat konemiehille, totta kai.


     Ja rouvalle uusi tunika. Vilpoista pellavaa, leggingsien ja trikoopaidan kanssa mukava asu myös viileämmällä ilmalla. By Pia´s design.









lauantai 20. heinäkuuta 2013

Ihan pihalla

Tämä perhe on viettänyt viimeiset neljä viikkoa ihan pihalla. Sisällä käydään vain nukkumassa ja ruokaa laittamassa.

Ruokahetketkin vietetään ulkona terassilla. On se metkaa miten ihan simppelikin ruoka maistuu gourmeelta, kun sen saa nauttia raikkaassa ulkoilmassa.

Tämä aamu valkeni jälleen upean aurinkoisena. Oli ihan pakko lähteä kameran kanssa ikuistamaan ihania kesämuistoja. Kelpaa niitä sitten katsella talvella, pakkasen paukkuessa.


Olemme tehneet lapsille pienen hiekkarannan,
josta on mukava pulahtaa uimaan.


Mökkitontin etuosan "saaressa" kasvaa hauskan mallisia mäntyjä.
Olemme nimenneet rantaan johtavan kallioisen alueen saareksi, sillä
kun vesi on oikein korkealla, vesi tuppaa saartamaan alueen.
 
 
Mökin värin valitseminen oli melko vaikeaa. Halusimme sellaisen värin, joka uppoaisi ympärillä olevaan luontoon mahdollisimman hyvin. Päädyimme kiven väriseen petsiin, jota täytyy jossain vaiheessa sipaista vielä toinen kerros.


Mökki mereltä katsottuna. J on ahertanut lomalla kivipengerrysten ja nurmikon istutuksen parissa. Syksymmällä olisi tarkoitus vielä istuttaa muutamia havupensaita terassin reunamille.

 
Viime kesänä levitimme siirtonurmea tontin etuosaan. Nyt kasvatimme nurmialuetta vielä hieman ja istutimme ruohikkoa ihan perinteisellä tavalla. Saa nähdä tuleeko uuden ja vanhan alueen välille näkyvää rajaa.   
 
Joku viisas on joskus sanonut, että terassi ei voi koskaan olla liian iso. Meidän terassille mahtuu pari ruokailuryhmää, sohvasetti, poreamme ja tilaa jää vielä lasten leikeillekin.

Mielestäni tämä on paras osa mökkiämme ja tilan käyttöastekin on ollut tänä kesänä ihan kohdillaan :)
 
 
Hankimme tämän sohvaryhmän ja 6 hengen polyrottinkisen ruokailuryhmän viime kesänä Plantagenista. Nämä ulkokalusteet kestävät sään kuin sään. Kunhan muistaa korjata istuinpehmusteet sateelta suojaan.
 
 
J rakensi mökille tänä keväänä autotallin. Itse olin ensin hieman hanketta vastaan, ilmankin ollaan pärjätty. Mutta kyllä sitä rouva talvella varmasti nöyränä kiittää, kun ei tarvitse jättää autoa taivasalle.
 
 
 
Ihanaa heinäkuuta!
 
 
 


tiistai 16. heinäkuuta 2013

Suolaista ja makeaa

Sain eilen hyvän syyn paneutua rakkaan harrastukseni leipomisen pariin, kun odotimme iltapäiväksi kahviseuraa.

Suolaiseksi leivonnaiseksi valitsin Poropojan piirakan Kinuskikissa leipoo -leivontakirjasta. Muokkasin kuitenkin alkuperäistä reseptiä, jotta se maistuisi myös pikkuväelle. Korvasin reseptissä olevan kylmäsavuporon paistijauhelihalla, sipulista laitoin vain puolikkaan ja piparjuuritahnan jätin kokonaan pois. 


Erilaisten juustojen monet maut tekevät tästä jauhelihapiirakasta
erityisen herkullisen.

Juustoinen jauhelihapiirakka
taikina:
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl mustaleimaista emmentaljuustoraastetta
150 g voita tai margariinia
0,5 dl kylmää vettä

täyte:
 1/2 sipulia
300 g paistijauhelihaa
1 dl persiljaa
200 g raejuustoa
1 1/2 dl mozzarella-juustoraastetta
2 kananmunaa
2 dl kermaa
mustapippuria

pinnalle:
1 dl mustaleimaista emmentaljuustoraastetta

koristelu:
persiljaa

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe ja juustoraaste. Nypi joukkoon voi. Lisää nopeasti sekoittaen kylmä vesi. Levitä taikina kevyesti painellen voidellun, ison piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Hienonna sipuli ja kuullota sitä hetken aikaa paistinpannulla öljytilkassa. Ruskista jauheliha. Silppua persilja. Sekoita kaikki täyteainekset kulhossa. Kaada täyte vuokaan. Ripottele pinnalle emmentaljuustoraastetta. Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia. Koristele ennen tarjoilua persiljaruusukkeilla.

Maailman parasta marenkikakkua

Makean leivonnaisen valinta ei ollut vaikeaa. Leivoin meidän perheen kestosuosikiksi kivunnutta Aatoksen Unelmaa, joka on mielestäni maailman parasta marenkikakkua. Kakun kruunasivat villinä kasvavat vadelmat, jotka poimimme lasten kanssa mökkitien pientareelta.


Aatoksen Unelma on naantalilaisen, legendaarisen, Cafe Antoniuksen suosikkikakku.
Resepti on julkaistu Hesarissa joitain vuosia sitten.


Aatoksen Unelma

5 kananmunan valkuaista
1/3 tl suolaa
2 1/2 dl sokeria
4 tl maissijauhoja
2 tl omenaviinietikkaa

päälle:
kermavaahtoa ja kauden marjoja esim. mansikoita tai vadelmia

Vatkaa valkuaiset ja suola vaahdoksi. Lisää sokeri ja jatka vaahdottamista. Vaahdon täytyy pysyä alassuin käännetyssä kulhossa. Sekoita valkuaisvaahdon joukkoon maissijauhot ja omenaviinietikka. Voitele pyöreä irtopohjavuoka kevyesti. Kaada vaahto vuokaan ja laita vuoka kylmään uuniin. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Pidä tunti uunissa, älä avaa luukkua kesken kaiken. Anna pohjan jäähtyä. Koristele kermavaahdolla ja kauden marjoilla.










sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Lastenhuoneet

 
Laittelin muutama päivä sitten tänne blogiini sisustuskuvia mökistä. Kuvakavalkadista puuttuu kuitenkin kuvia lastenhuoneista, jotka kylpivät kuvaushetkellä suloisessa sekamelskassa.

Tänä aamuna innostuin siivoilemaan molempien mussukoiden huoneet ja järjestelin tavarat paikoilleen, joten tässä muutama kuva.


Olen hankkinut molemmille lapsille Artwoodin säilytysarkut, jotka nielevät lelun poikineen. Arkun yllä olevassa taulussa hymyilee meidän perheen ahkerin sienestäjä.

 
 

 Alakerran lastenhuoneeseen olen valinnut sini-puna-valkoisia värejä.
Jotkut shoppaavat kenkiä, toiset himoitsevat laukkuja. Minä olen koukussa ihaniin tyynyihin. Tummansiniset tyynyt olen ostanut Stockan Hulluilta Päiviltä ja tähtityynyt Loviisan Aitasta. Sini-valkoinen tähtipeitto on tilattu Peiseristä.  
 


Yläkerran huoneen sisustus on tyttäreni käsialaa.
Rottinkituolit olen hankkinut Kodin Ykkösestä ja
istuimissa olevat lampaantaljat ovat Ikeasta. TV:n
alla oleva taso on tilattu vuosia sitten Ellokselta.

 Yläkerrassa saa olla omassa rauhassa tai
kuiskutella kaverin kanssa yömyöhään.
Kun ollaan perheen kesken, on mukava levätä makuualkovissa.
Mutta yövieraiden kanssa nukutaan aina lattialla, siskonpedissä.

Yöpöytä ja lasijalkainen lamppu on hankittu Ikeasta.

 
Tässä poseeraa alakerran lastenhuoneessa majaileva hurja merirosvo.
 
Yläkerran lastenhuoneessa asustelee armoton heppahöperö. Tämä kuva on otettu toukokuussa Ponikummun Hevoshullu-kisoista. Kilparatsuna suloinen shetlanninponi Unikko.  
 
 
 
 


perjantai 12. heinäkuuta 2013

Varhain aamulla

Parasta mitä tiedän ovat varhaiset aamuhetket meren rannalla. Silloin kun muut vielä nukkuvat, minä hiivin yöpaitasillani rannalle nauttimaan hiljaisuudesta ja luonnon kauneudesta.
 
Tänä aamuna meri oli aivan peilityyni.






 
 
 









Mehevää jogurttikakkua

Makeat piiraat ja kakut ovat herkkuja, jotka kuuluvat ehdottomasti kesäloman kahvihetkeen. Leivoin eilen uudesta Kodin Kuvalehdestä bongaamaani jogurttikakkua, josta tuli eritysen mehevää. Jaan reseptin tässä teillekin.

Jogurttikakku

3 munaa
3 dl sokeria
150 g voita tai margariinia
1 dl makeaa omenasosetta tai muussattua banaania
2 tl kardemummaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 dl maustamatonta- tai turkkilaista jogurttia
1 sitruunan mehu

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi. Sulata rasva ja yhdistä omenasoseen tai banaanin kanssa. Yhdistä kuivat aineet ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Lisää lopuksi varovasti käännellen hedelmä-rasvaseos ja jogurtti. Kaada taikina noin 1,5 litran vetoiseen, voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla 45-50 minuuttia. Jäähdytä hyvin ennen tarjoilua.

 
Maustamaton jogurtti mehevöittää kuivakakun. Itse korvasin jogurtin rahkalla, joka sopi tähän kakkuun erittäin hyvin. En ole kummoinenkaan leipuri, mutta täytyy sanoa, että tämä kakku kohosi hienosti ja maistui yllätysvieraillekin.

torstai 11. heinäkuuta 2013

Less is more


Mökkimme sisustamisen punaisena lankana ovat olleet selkeät, yksinkertaiset kalusteratkaisut ja värimaailmat. Nautin siitä, että täällä ei ole mitään turhaa roinaa, vaan kaikki esineet ja huonekalut ovat varta vasten tänne hankittuja ja ajatuksella valittuja.



























Keittiön tilasimme Puustellista. Kompakti keittiö toimii hyvin, olemme olleet siihen tosi tyytyväisiä.


Ruokapöydän ääreen mahtuu kahdeksan ruokailijaa.


Mökin seinät on maalattu kuultovalkoisella lakalla. Valkoinen väritys jatkuu läpi koko olohuoneen. Konstraktia tuo tumma parkettilattia.



Olen hankkinut monia pieniä sisustusesineitä ystäväni Sannan luotsaamasta Peiseristä.
Sannalla on lyömätön maku tuotevalikoiman suhteen, Peiseristä löytyy aina kaikkea ihanaa kuten nämäkin lyhdyt.




Makuuhuoneen seinän päätyä koristaa peuran trofee, jonka J on metsäretkiltään hankkinut. J:n käsistään taitava serkku, Maarit, on ommellut mökin kaikki verhot. Niistä suurin osa on laskosverhoja.


Saunan pukuhuone toimii samalla kodinhoitohuoneena.


Parhaat löylyt ikinä. Meillä on kotona sähkösauna ja täällä mökillä sauna lämpiää tietysti puilla. Löylynautinnon ero on kuin päivällä ja yöllä. Teetimme saunaan extraleveän lekottelutason, jossa lasten on kiva lökötellä ja leikkiä vesileluilla.


Kylpyhuoneen ikkunan alla käytimme tehosteena kivilaattoja. Saunan oven pyöreästä ikkunasta siintää meren ulappa.